Ce ar trebui să știe o femeie despre bani?

Pregătind articolul ăsta în februarie am fost curioasă să aflu și părerea altora privind lucrurile pe care orice femeie trebuie să le știe despre bani; așa că l-am întrebat pe Mr. Google: ce ar trebui să știe o femeie despre bani? 

Spre marea mea surprindere, după o primă căutare nu am găsit niciun articol care să aibă titlul dorit de mine. Cel mai atractiv răspuns pe care l-am găsit vorbea despre lucrurile pe care femeile le cumpără cel mai des: articole vestimentare, accesorii, obiecte decorative. Și mi s-a părut (atât de) trist și superficial! Oare relația noastră cu banii se rezumă doar la atât? Totul e doar goană după vânt?

Cred că putem mai bine de atât. Nu spun că e greșit să te îngrijești de lucrurile de aici dar cred că mai este ceva.

Ce ar trebui tu, draga mea, să știi despre bani mai întâi?

Instagram: @natalia_achim_

1.Banii tăi nu sunt ai tăi.

(Shock – Shock – Shoock)

Oare ce ți-a trecut prin minte când ai citit afirmația de mai sus? Dacă ești elevă sau studentă, chiar și de acasă, și nu lucrezi poate te-ai gândit că banii de la părinți, chiar dacă ți-i dau ție, totuși sunt ai lor. Sau poate dacă ești angajată sau întreprinzi ceva (sau cel puțin făceai asta înainte de coronavirus) te-ai gândit că așa ceva nu se poate. Pentru toate cele de mai sus, Da, ai dreptate, dar hai să privim problema la rădăcină.

Al Domnului este pământul cu tot ce este pe el. (Psalmul 24.1, Biblia)

Banii pe care îi avem în portofel sau pe card au fost munciți de cineva, de noi sau de o altă persoană, dar adevărul e că există Cineva care ține toate lucrurile și care acoperă toate nevoile noastre. Noi nu avem bani pentru că facem o treabă mult mai bună decât altcineva și merităm un salariu mai mare. Nu. Noi „avem” bani pentru că Cineva a hotărât să ni-i încredințeze. El a hotărât raționamentele pentru care și tot El a hotărât modul prin care să facă asta. Dacă ai avut sănătate să te trezești și să mergi în fiecare zi la lucru, e meritul Lui. Dacă ai avut oportunitatea să înveți deprinderile pe care le ai sau să ajungi la locul de muncă în care ești, e meritul Lui. Toate lucrurile pe care credem noi că le avem, nu le avem de fapt.

Și asta mă duce la următorul punct.

2. Ești responsabilă de modul în care îți administrezi banii.

Dacă ai mai avut ocazia să interacționezi cu un mediu în care se abordează subiecte din Biblie cred că ai auzit despre Pilda talanților. Din lucrurile pe care le putem învăța de acolo vreau să subliniez faptul că fiecare slujitor a trebuit să dea socoteală la final de modul în care a administrat banii stăpânului.

Odată ce suntem de acord cu primul punct menționat mai sus, înțelegem faptul că nu putem să facem orice, oricum cu banii pe care i-am primit. Trebuie să fim gata să dăm socoteală de modul în care i-am administrat. Dacă ar fi să aducem asta mai aproape de noi, gândește-te că nu poți să faci ce vrei tu, fără să dai socoteală, cu banii șefului tău în cadrul firmei în care lucrezi. Ei bine, asta se aplică și în finanțele personale. Și e chiar mai simplu decât ce învățăm la cursurile de contabilitate (din fericire!).

Principiul ăsta se aplică în orice vreme, de la prosperitate la criză financiară. Indiferent de suma de bani pe care o ai, ar fi bine sa poti sa tii evidenta fiecarui ban.

3. Banii tăi nu definesc valoarea ta.

Draga mea, să nu crezi niciodată că dacă ai un venit mai mare sau mai mic ești sau nu cineva. Nicidecum. Ești tot TU! Minunată și unică, după cum ai fost creată. Nimeni nu are dreptul să îți pună o etichetă în funcție de cât căștigi tu, soțul tău sau tatăl tău. Ești iubită atât de mult încât Cineva chiar a murit pentru tine! Dacă asta nu arată valoare, nu știu ce altceva arată.

Nu vreau să vin aici cu sloganuri de marketing de tipul pentru că meriți. Vreau să-ți ofer o perspectivă cât de poate de realistă despre cine ești tu. Vedem acum mai bine ca niciodată că lucrurile pot lua foarte repede o întorsătură complet neașteptată. Nu-ți confunda un lucru atât de prețios ca identitatea cu ceva atât de fragil ca statutul economic.

4. Banii trebuie investiți.

E adevărat că mâine nu-i al nostru, că nu trebuie să ne îngrijorăm de ziua de mâine și că ajunge zilei necazul ei dar toate astea nu exclud îngrijirea și planificarea. Din nou, indiferent de sezonul economic, trebuie să încercăm să ne facem un plan, iar situația actuală i-a prin numai bine pe cei pregătiți pentru investiții.

Dacă în urmă cu zece ani ți-ai fi propus să economisești în fiecare lună suma X, unde ai fi fost astăzi? Care sunt lucrurile la care acum nu ai acces dar ai fi avut dacă începeai atunci? În ce ai fi putut investi astăzi, când cifrele scad pe zi ce trece?

Tot Pilda talanților ne învață să investim. Da, e normal să facem asta în funcție de veniturile noastre, care probabil nu sunt aceleași cu ale altora. Fiecare după cât i-a fost dat. Și pentru asta vom fi trase la răspundere 🙂

5. Lucrurile pe care le cumperi nu le cumperi cu bani ci le cumperi cu timpul pe care l-ai petrecut muncind pentru acei bani.

Afirmația de mai sus am găsit-o la Joshua Backer și m-a făcut să înțeleg expresia time is money într-un mod cu totul nou.

Știam că mereu am o opțiune: fie aleg să dau mai mulți bani pe ceva pentru a avea mai mult timp petrecut cu cei dragi, fie aleg să dau mai mult timp și să am mai mulți bani disponibili pentru a-i investi sau a-i folosi la o activitate de familie. Dar asta mi-a revoluționat perspectiva.

Așa că, înainte să cumperi ceva, gândește-te: Cât am muncit eu sau cel drag al meu pentru obiectul ăsta? Merită? Dacă da, go for it! Dacă truda a fost prea mare și bunul acela nu aduce maximul de valoare în viața ta, eu zic să te mai gândești o dată.

6. Banii nu sunt scopul.

Banii sunt mijlocul. Ai probleme financiare? Scopul e doar să nu mai ai acele probleme sau să ai o viață liniștită (financiar) alături de cei dragi? Îți dorești o mărire de salariu! Ți-o dorești ca să ai libertate să-ți cumperi mai multe lucruri (nenecesare) sau într-adevăr ți-ai putea ajuta familia să ajungă la un nivel care să vă permită un stil de viață decent?

Va trece și coronavirus și lucrurile vor reintra pe un făgaș „normal”. Sper să nu ieșim din carantină la fel cum am intrat. Dacă ne vom întoarce la locurile noastre de muncă obișnuite, sper să avem altă perspectivă și alte valori în minte.

Mai am un singur lucru de spus la punctul ăsta:

Căci iubirea de bani (nu banii)* este rădăcina tuturor relelor. (I Timotei 6.10, Biblia)

Care crezi tu că e lucrul pe care orice femeie ar trebui să-l știe cu privire la bani? Vreau să aflu părerea ta într-un comentariu mai jos.

*sublinierea îmi aparține